Login:
Password:

Forgot password? Register

Article

 Zaraken


Redactor

191


8
Mivel kockulok mostanság? 2. (Fun)
Posted 19 days ago by
Zaraken    
Report


Üdv néktek!
A legutóbb röviden ismertettem a Transport Tycoon nevű játék új kiadását, az Open Transport Tycoon Deluxe-t (röviden OTTD).
Mai cikkünket is ebben a témakörben folytatjuk.

Először egy mérsékelt égövi pályát toltam végig viszonylag könnyű fokozaton, de a végére már nem igazán maradt benne igazi kihívás. Legalábbis pénzügyi téren. Évi 36 millió £ jövedelem mellett leginkább csak az okozott nehézséget, hogy a kb. 250-300 db vonatot folyamatosan lecseréld.

Miután végigtoltam 2050-ig, úgy döntöttem, az új játékot trópusi pályán kezdem, a beruházási és fenntartási költségeket pedig maximálisra állítom. A trópusi játékmenet önmagában elég szopás, mivel a pálya nagy része sivatag, ahol a települések csak akkor hajlandók fejlődni, ha ételt és vizet viszel nekik. Vizet viszont csak olyan faluba tudsz szállítani, amelyik rendelkezik víztoronnyal. Amelyikben nincs, oda neked kell építened, vagy megmarad teveszaros vályog koszfészeknek. Valahogy így:Hogy tovább nehezítsem a dolgom, nem 1950-től kezdtem, hanem 1930-ban, amikor még jó lassú gőzmozdonyok vannak csak. Igen ám, de kiderült, hogy trópusi pályán az egyetlen elérhető gőzmozdony a "Wills 2-8-0", ami 1944-ben jelenik meg. Mit mondjak, nem valami bőséges választék...

Ezen úgy segítettem, hogy letöltöttem egy "Dutch Trainset Prerelease" nevű GRF-et (kiegészítőt), mely a következőket tartalmazza:Mint a képen látható, 1930-ban két mozdony érhető el, de az elsőnek az árát valószínű elírták a készítők, így gyakorlatilag csak az NS Mat 24 jön szóba. De ez is jobb, mint a semmi.

Ezek után nincs más hátra, mint elkezdeni a játékot. Esetleg még annyi, hogy az előre generált városneveket kicserélni óegyiptomiakra. Elég fílinges Luxorba, Karnakba, Szakkarába, Memphiszbe vagy Gízába szállítani árut. Aláfestő zenének pedig ezt javaslom:
Desert Fantasy Music – Arabian Nights


A sejtésem beigazolódott, ezekkel a paraméterekkel valóban elég szívás volt az első pár év. Bár az "NS Mat 24" 100 km/órás végsebessége papíron nem rossz, a teljesítménye olyan gyatra, hogy ezt a sebességet csak nagy nehezen, kis terheléssel tudja elérni. Talán ennek is köszönhető, hogy a legjövedelmezőbb vonataim a személyszállítók lettek.

Ez engem is meglepett, hiszen a mérsékelt pályán, kezdetben, míg kicsik a városok, inkább teherszállítókat érdemes üzemeltetni. Itt meg örülsz, ha egy teherszállító egyáltalán nyereséges. 1944-ben, mikor végre megjelent a "Wills 2-8-0", néhány hosszabb szerelvény mozdonyát ki is cseréltem. Ez ugyan csak 88-nal pöfög, de fickósabban gyorsul. Az igazi megváltást persze az "NS 1300" hozta el 1952-ben.

Az eddig részletezett nehezítések pozitívumaként rögtön tanultam is valami újat. Korábban a szerelvények hosszát mindig az állomáshoz igazítottam, a járműtelepet pedig az állomás végére helyeztem. Most viszont, spórolás gyanánt, csak a tényleg szükséges számú vagont vettem meg, majd beállítottam, hogy a vonatok az állomás elején álljanak meg. Igen ám, de ha a szerelvény nem ér el a járműtelepig, akkor nem is vesz róla tudomást, és nem látogatja. Ergo nincs rendszeres szerviz, és folyton lerobban.

Ez a szabály amúgy valószínű nem bug, hanem feature akar lenni. Ily módon két rövidebb vonat egyszerre látogathatja ugyanazon vágány két végét. A saját hosszán túli dolgokról meg nem vesz tudomást.

Ti amúgy hova szoktátok helyezni a járműtelepet?

Zaraken


Previous article:
Mivel kockulok mostanság? (1 month ago)

ESim
or
Register for free:
Only letters, numbers, underscore and space are allowed (A-Z,a-z,0-9,_,' ')
Show more

By clicking 'Sign Up!', you agree to the Rules and that you have read the Privacy Policy.

About the game:


USA as a world power? In E-Sim it is possible!

In E-Sim we have a huge, living world, which is a mirror copy of the Earth. Well, maybe not completely mirrored, because the balance of power in this virtual world looks a bit different than in real life. In E-Sim, USA does not have to be a world superpower, It can be efficiently managed as a much smaller country that has entrepreneurial citizens that support it's foundation. Everything depends on the players themselves and how they decide to shape the political map of the game.

Work for the good of your country and see it rise to an empire.

Activities in this game are divided into several modules. First is the economy as a citizen in a country of your choice you must work to earn money, which you will get to spend for example, on food or purchase of weapons which are critical for your progress as a fighter. You will work in either private companies which are owned by players or government companies which are owned by the state. After progressing in the game you will finally get the opportunity to set up your own business and hire other players. If it prospers, we can even change it into a joint-stock company and enter the stock market and get even more money in this way.


In E-Sim, international wars are nothing out of the ordinary.

"E-Sim is one of the most unique browser games out there"

Become an influential politician.

The second module is a politics. Just like in real life politics in E-Sim are an extremely powerful tool that can be used for your own purposes. From time to time there are elections in the game in which you will not only vote, but also have the ability to run for the head of the party you're in. You can also apply for congress, where once elected you will be given the right to vote on laws proposed by your fellow congress members or your president and propose laws yourself. Voting on laws is important for your country as it can shape the lives of those around you. You can also try to become the head of a given party, and even take part in presidential elections and decide on the shape of the foreign policy of a given state (for example, who to declare war on). Career in politics is obviously not easy and in order to succeed in it, you have to have a good plan and compete for the votes of voters.


You can go bankrupt or become a rich man while playing the stock market.

The international war.

The last and probably the most important module is military. In E-Sim, countries are constantly fighting each other for control over territories which in return grant them access to more valuable raw materials. For this purpose, they form alliances, they fight international wars, but they also have to deal with, for example, uprisings in conquered countries or civil wars, which may explode on their territory. You can also take part in these clashes, although you are also given the opportunity to lead a life as a pacifist who focuses on other activities in the game (for example, running a successful newspaper or selling products).


At the auction you can sell or buy your dream inventory.

E-Sim is a unique browser game. It's creators ensured realistic representation of the mechanisms present in the real world and gave all power to the players who shape the image of the virtual Earth according to their own. So come and join them and help your country achieve its full potential.


Invest, produce and sell - be an entrepreneur in E-Sim.


Take part in numerous events for the E-Sim community.


forum | Laws | Privacy policy | Staff | Wikia | Alpha | Primera | Secura | Suna | Roxa | Exura | Aura | esim political game
Play on