Login:
Password:

Forgot password? Register

Article

Zaraken


Redactor

181


7
Hogy spóroljunk a naftával? [KSP] (Fun)
Posted 5 months ago by
Zaraken    
Report


"Valódi kisüsti újmagyarul azt jelenti, Vadul lódíts kisebb üstökös irányába!"
(Mézga család)

"A ​repülésnek is megvan a maga művészete, vagyis inkább fortélya.
Abban rejlik, hogy megtanuld magad a földre vetni és elhibázni azt."

(Douglas Adams - Az élet, a világmindenség meg minden)

Üdv néktek!
A távoli égitestek elérésének kulcsa, hogy hatékonyan gazdálkodjunk az üzemanyaggal. Következzék hát a megígért tutorial a hintamanőverekről és asparagus rendszerekről, melyek pont ezt a célt szolgálják. Ez már haladó szint, mely túlmutat az alap műveleteken.

Hintamanőver

A hintamanőver (angolul sligshot vagy gravity assist) egy égitest (jellemzően hold) gravitációs vonzását használja fel az űrhajó pályájának módosítására. A hold mellett, azt minél jobban megközelítve kell elsurrannunk. Ha mögötte haladsz el, gyorsít, ha előtte, lassít. A Kerbinről indított bolygóközi missziók pl. így használhatják ki a Mün vonzását:Az időzítés fontos. A Kerbin, Mün és Kerbol a képen látható helyzetben kell álljanak egymáshoz képest, hogy a manőver a megfelelő irányba lódítson. Minél jobban megközelítjük a Münt, a művelet annál hatékonyabb. Persze túl közel se menjünk, hiszen akkor könnyen beleütközhetünk valami 5000 méteres hegybe. A legbiztosabb a 6-7 km-es periapszis. Én amúgy nem szoktam Kerbin körüli pályára állni, hanem egyenesen felfelé gyorsítva rögtön a Mün-t célzom meg. De az is járható út, ha orbitális pályáról kezded meg a műveletet.

A hintamanőver nem csak gyorsításra, hanem lassításra is használható, jellemzően a visszatérésnél. Az alábbi képen a Minmusról térünk vissza, a Mün előtt elhaladva, így jelentősen lelassít minket:Asparagus rendszer


Ez szintén egy nagyon trükkös megoldás. A lényege dióhéjban, hogy nem csak az aktuális fokozat, hanem már a következő stage-ek hajtóműveit is használjuk. Így kisebb hajtóművekkel, ergo kisebb tömeggel tudjuk elérni ugyanazt a tolóerőt. Ehhez szükségünk van a fuel duct nevű sárga üzemanyagcsőre.Egy központi magot radiális decouplerekkel az ábrán látható módon rakunk körbe tartályokkal (és hozzá kapcsolódó hajtóművekkel), majd sárga csövekkel összekötjük őket, ügyelve az irányokra. Először a kiindulási tartályra kell kattintani, majd a céltartályra. Ilyen irányban folyik majd a nafta. Minden hajtóművet egyszerre gyújtunk be, aztán -mivel a tartályok nem egyszerre ürülnek ki- páronként választjuk le őket. Mindig a szemben lévőket, hogy a szimmetria ne sérüljön.

Először az S4 fogy ki, aztán az S3, stb. Ez persze azzal jár, hogy mind a 6 (vagy 4 vagy 8) decouplert nem tudod egyszerre megépíteni a VAB-ban, csak párosával. Hogy külön tudd őket stage-elni. Manuálisan kell kialakítanod a szimmetriát. A gyakorlatban ez valahogy így néz ki:A nagyobb hajók persze nem csak egy, hanem több asparagusból állnak, valahogy így:Persze, mint mindent, ezt is el lehet baszni. Ha a hajó nem elég stabil, akkor a SAS a liquid engine gimballal és tolóerővel akar ellensúlyozni. Ekkor előfordulhat, hogy még a két szemközti tartály sem egyszerre fogy ki. Ez általában negatívan befolyásolja a kerbálok egészségét, és várható élettartamát.

Hát, nagyjából ennyi. Ugye, nem nagy ördöngősség?
Vagy, ahogy az angol mondaná, oh come on, it's not rocket science!
Oh wait, it is...

Köszönöm, hogy elolvastad, minden másra ott a komment.

Pacsi,
Zaraken

Previous article:
Az úúúúrállomás [KSP] (5 months ago)

Next article:
Aszteroidák (4 months ago)


Comments (5)
20-09-2018 16:40:42
(5 months ago)


Megpróbáltam ezen az ábrán összehasonlítani az egyes módszereket.

Az asparagus előnye, hogy minden hajtómű dolgozik, nincs inaktív, ami a bekapcsolásig csak holt teher.
A nafta pedig nem egyenletesen fogy a tartályokból, hanem mindig csak a szélső kettőből (amit legközelebb leválasztasz). A többi teljesen tele van, ergo jól kihasznált.
A középső hajtóművek ugyanis (mármint geometriailag középső, ezen az elvi ábrán jobb szélen) nem a saját tartályukat szlopálják, hanem ők is a szélsőt. Ezért kell a sárga cső.

A Moho amúgy csak szerintem hasonlít csokis sütire? A sötétebb foltok rajta a csokidarabok.

20-09-2018 14:51:44
(5 months ago)


Az vigiri-világos, de én ezer és egy decouplerrel tolom, és szinte kivétel nélkül szimmetrikusra tervezem a meghajtásokat, amikből ugye egyszerre offol ki a nafta és az X+1-ik decouplerrel meg durrantom le őket, szóval továbbra se jön át ez a holt teher téma.

Esetleg arra gondolok, hogy a feljebb lévő fokozatok nem dolgoznak, amíg az alsók mennek, de az youtube-os videókból kiderült számomra, hogy másoknál sem ég azonnal egyszerre minden hajtómű, hanem az előző fokozat leválasztása után indul a következő. Szóval passz, nem értem.

Inkább mutasd be, demonstráld plíííz képekkel a gyengébbek kedvéért, hogy ez hogyan is néz ki nálad, hátha úgy felhomályosodom. \o/

20-09-2018 13:46:14
(5 months ago)


Idézek a wikiből:
"Egy rakéta működése akkor hatékony, ha minimális a haszontalan tömeg, mint a kiürült hajtóanyagtartály és a nem dolgozó rakétahajtómű. Ez a módszer a repülés során a lehető legalacsonyabban tartja az üres tartályok tömegét, miközben a rakétahajtóművek kihasználtsága a lehető legnagyobb lehet."

Ennél jobban én sem tudom elmagyarázni, matematikailag levezetni meg pláne. Úgyhogy úgy döntöttem, elhiszem nekik, hogy így van

20-09-2018 12:19:16
(5 months ago)


Ez gyors volt! o.O

Jó tudni erről a Munos hintatémáról, még sose használtam. Viszont ezt az asparagusizét már próbáltam alkalmazni, de még mindig nem értem mitől is jó ez. Én is rakok radiálisan hajtóműveket, amikből ugyanúgy egyszerre fogy ki a nafta, mintha nem tennék, szóval igazából számomra ez ilyen full haszontalannak tűnik.

20-09-2018 12:03:00
(5 months ago)


eskuszom vegigolvastam lolNew comment
Message:

Characters remaining:

1000


forum | Laws | Privacy policy | Staff | Wikia | Primera | Secura | Suna | Alpha | Omega | agar new modes play new modes
Play on