Login:
Password:

Forgot password? Register

Article

Zaraken


Redactor

181


9
Az úúúúrállomás [KSP] (Fun)
Posted 5 months ago by
Zaraken    
Report


Üdv néktek!
Mai cikkemben kedvenc űrkutatás szimulátorunknak egy olyan eleméről írok majd, mely mindeddig nekem is totál homály volt, nevezetesen a dokkolásról. Vagyis hogy hogyan tudunk két orbitális pályán keringő hajóval találkozni, és azokat összekapcsolni.

A dokkolás sok mindenre jó: segítségével nagyobb, több elemből álló űrállomásokat építhetünk, vagy komplexebb űrmissziókat hajthatunk végre. Például lehetővé válik a hajónk menet közben történő megtankolása egy másik, tanker hajó révén. De azt is megtehetjük, hogy egy adott célbolygóra tartó hajónkat menet közben szétválasztjuk. Csak a lander egységgel szállunk alá, míg az orbiter a nevéhez méltó pályán marad. Ily módon megspóroljuk a hazaútra szánt fokozatok le- és felszállásának üzemanyag igényét. Az egyetlen nehézség, hogy az orbiternek és a landernek később újra találkoznia kell.

Summa summarum, elég hasznos tudomány, viszont meglehetősen pepecselős. Ez az oka annak, hogy amíg lehetett, próbáltam mindent enélkül megúszni. Inkább nagyobb hajókat építettem, csak ne kelljen ezzel szarakodni. Hintamanőverek és asparagus-rendszer* segítségével eljutottam a Dres és a Duna meghódításáig, de az úgy nagyjából a max, ami még észszerű** méretű hajóval abszolválható. A jelenlegi járgányaim már így is kb. 1725 tonnás, 400 elemből álló monstrumok.

*=a hintamanőverről és asparagus-rendszerekről is írhatok egy tutorialt, ha van rá igény. Tényleg sok naftát lehet velük spórolni.
**=állítólag 2015 óta így kell helyesen írni. A faszom az MTA-ba, hogy folyton variálnak.


Pár napja végül beadtam a derekam: oké, tanuljunk meg dokkolni. Kezdésnek és gyakorlásképpen rakjunk össze egy Kerbin körül keringő űrállomást. Mondjuk 300 km magasan. Lehetne persze közvetlenül a légkör (70 km) felett is, ám akkor a keringési idő felét árnyékban töltené. Az egyes ütemek fellövéséhez gyorsan össze is dobtam ezt a nagyon elfuserált rakétarendszert:Nem bonyolítottam agyon, de a lustaságom később kifizetődőnek bizonyult. Mint kiderült, az efféle műveletekhez jobb a kevés számú, nagyobb fokozat. Nagyon bosszantó, mikor egy precíz manőver közben fogy ki az egyik stage. Pláne ha az egészre másodperceid vannak

Az első elem különösebb gond nélkül felment, de hát ugyebár a második az izgalmas. Ezzel szoptam, mint a torkosborz. Az még valahogy összejött, hogy a két hajó pár km-re megközelítse egymást, de mielőtt kettőt pislogtam, már el is száguldottak egymás mellett.

Olvasom nagyban a KSP wikit, miszerint ilyenkor jön a sebességek összehangolása, hogy relatív nulla legyen a több száz m/s helyett. Há jó van, de mire ezzel a dokkoláshoz való RCS gecivel ezt lenullázom, már rég bottal baszhatom a hűlt helyét! Béláim, akkor gondolkodjunk! (amúgy nem sűrűn szoktam, de most kénytelen voltam)

A Legényanyában használt módszert követve rájöttem, hogy ekkor még célszerű "orbit map" módban maradni, és addig csapatni a főhajtóművel, míg a két pálya nem fedi egymást. Csak ekkor váltunk át "docking" módra, és jé, láss csodát, a relatív sebesség minimálisra csökkent.

Innentől meg már könnyű dolgunk van. A két hajóval kölcsönösen Target-nek jelöljük egymást, és szép lassan közeledünk. Menet közben folyamatosan korrigálunk, hogy a prograd meg a target baszások fedjék egymást a Navballon. Még annyi benne a firmányosság, hogy a hajók alapból egymás súlypontja felé akarnak közeledni, de ha a docking port nem ott van, akkor rákatt, és "control from here".

Ez így utólag leírva meglepően egyszerűnek tűnik, de akkor meglepően sokat szoptam vele. Végezetül pár kép az építkezésről:


Az első két elem


A harmadik elem is közeledik


Elkészült a nagy mű! (a lézershow a háttérben amúgy egy display bug eredménye)


Látogassuk meg egy kerbállal is!


Hát, ennyi mára. Ezek után elvileg jöhetnek a bonyolult tankolásos, meg lander+orbiteres küldetések. Persze ehhez megint újra kell építenem az egész hajót, úgyhogy elleszek vele egy darabig. De ha nem basztatnak sokat mindenféle IRL munkákkal, talán hamarosan erről is beszámolhatok.

üdv
Zaraken


Previous article:
A jeges bolygó [KSP] (5 months ago)

Next article:
Hogy spóroljunk a naftával? [KSP] (5 months ago)


Comments (5)
23-09-2018 0:05:01
(5 months ago)

20-09-2018 0:58:14
(5 months ago)


Hintamanőverek egész sorozatáról verethetnél valami tutorialt a balfasz játékostársaknak is. \o/

19-09-2018 22:05:02
(5 months ago)


Jő cikk, köszönöm Zala!

19-09-2018 22:03:22
(5 months ago)


Ezek a kerbál cikkek mindig felkeltik az érdeklődésem az űrhajózás iránt

19-09-2018 21:34:58
(5 months ago)


Zara <3
rohadjak meg de erdekesNew comment
Message:

Characters remaining:

1000


forum | Laws | Privacy policy | Staff | Wikia | Primera | Secura | Suna | Alpha | Omega | agar new modes play new modes
Play on