Login:
Password:

Forgot password? Register

Article

Zaraken


Redactor

182


21
Lapos főőőd (Fun)
Posted 7 months ago by
Zaraken    
Report


Üdv néktek!
mrgarayhun feladványa megihletett, így a mai cikkemben azon filózok, mi lenne, ha a Föld tényleg lapos lenne. Mondjuk egy mindkét oldalán sík korong.

Kezdjük azzal, hogy a fizika törvényei ugyanúgy érvényesek lennének, ergo a gravitációs gyorsulás vektora továbbra is a bolygó súlypontjába mutatna. Ami csak a korong közepén lenne merőleges a felszínre, a kijjebb lakók egyre meredekebbnek éreznék a talajt a lábuk alatt. A korong széle már kb. függőleges sziklafalnak tűnne.

A gravitáció persze a bolygó légkörére és vizeire is hat, melyek azért megpróbálnának közel gömb alakot felvenni. Az eredmény egy beltenger a korong közepén. Ide lejt az összes folyó. (És persze ide hordja a hordalékát, szóval az erózió igen erősen a korong alak ellen dolgozna, de ettől most nagyvonalúan és jóindulatúan eltekintünk).

A vízfelszín amúgy itt is görbülne, a távolodó hajóból ugyanúgy az árboc tetejét látnánk utoljára. Ami az atmoszférát illeti, míg a beltenger hajósai meglehetősen nagy légnyomást kénytelenek elviselni, a korong széle már kilóg a légkörből, így végképp lakhatatlanná válik.Lapos korongunk természetesen valamely nagyon szilárd és merev anyagból kell álljon, hogy megtartsa a formáját. Nem lehet forró, olvadt kőzetmagja, hiszen akkor rögtön gömb alakot venne fel. Fiktív planétánk lakói tehát megmenekülnek a vulkanikus és szeizmikus tevékenységek hatásaitól.

A korong persze foroghat is a tengelye körül, az ábrán látható módon. A nappalok és az éjszakák ugyanúgy váltakozhatnak, mind nálunk. Az egyetlen különbség, hogy a Nap állása és a napsugarak beesési szöge a diszk egy-egy oldalán mindenütt megegyezik, így az egész planétán elég lenne két időzóna.

Ezzel együtt úgy vélem, a lapos korong alak egy bolygónak nem igazán praktikus. Szerintem maradjunk továbbra is a gömbközeli formáknál. Esetleg a KSP-be rakhatunk be hasonlót, just for fun. Biztos fura lenne egy ilyenről rakétát kilőni.Zaraken

Previous article:
Nadalkin (11 months ago)

Next article:
Ahol kerbál még nem járt (6 months ago)


Comments (10)
13-07-2018 9:47:57
(7 months ago)


Egyébként ajánlott megtekinteni a Mézga Aladár kalandjaiból a "Lepénybolygó" részt.

12-07-2018 10:28:14
(7 months ago)


Te cimbalom!

12-07-2018 10:23:06
(7 months ago)


Illetve a lapos földnek teljesen egyértelműen csak az egyik oldalán élünk, így a másik fele nyugodtan lehet egy felgomb v egy fordított hegy cucc ami helyre is rakja a sulypont / gravitáció kérdést , plusz mivel ez a cucc meg forog is a centrifugális erő is balansziroz

Valamint bárhol a rendszerben működhet egy fekete lyuk amiről még nem tudunk...

Nem is beszélve a gyikemberek háttérhatalmarol akik fejlettebb technologiajukkal bármire képesek H mi nem ébredtünk rá az igazságra, és H továbbra is iranyithassanak minket a háttérből

12-07-2018 10:16:58
(7 months ago)


Hogy egy ilyen bolygó felszínén hogy telne az idő? Nyilván sokkal gyorsabban, mint egy jóval lassabban forgó bolygó felszínén, tehát felettébb extrém méreteket öltene az idődilatációs tényező. Ami más, a világegyetemben élő értelmes lényekhez mérten extrém gyors életciklust tételezne fel. Feltéve, hogy egy ilyen "bolygó" felszínén kialakulhatna a számunkra is ismert háromdimenziós életformák.

Talán sokkal valószerűbb lenne, valamiféle sokkal inkább kétdimenziós kiterjedésű létforma megléte, aminek a harmadik térbeli dimenziója saját fejlődési furcsasága miatt szinte elhanyagolható mértékűvé zsugorodna. Valószínűleg egy ilyen létformával gyakorlatilag lehetetlen lenne kétoldali kommunikációt létrehozni, azokból az alapvető fizikai és fogalmi eltérésekből, amik ezeket a lényeket jellemeznék. De persze mindez csak elméleti...

12-07-2018 10:12:14
(7 months ago)


Ahogy attól is, hogy létezik olyan merev test, ami képes elviselni ilyen mértékű deformációt, anélkül, hogy szétszakítanák a forgási energiák. Ezen esetben elképzelhetővé válik pusztán logikai síkon egy olyan égitest, ami mondjuk közel fénysebességgel forogna a saját tengelye körül, nem szakítanák szét a forgási energiák és, végül de nem utolsósorban most a speciális relativitáselmélet azon részét is akasszuk szögre, ami szerint egy ilyen gyorsan forgó nagy tömegű test meggyűri maga körül nem csak a tér, hanem az idő dimenzióját is. Tehát a tömege is legyen minimális a képzeletbeli bolygónknak, hogy mindez ne érvényesülhessen.

Még csupán pár fizikai törvényszerűség mentén mentünk végig, de máris beláthatjuk, hogy micsoda lehetetlen feltételeknek szükséges megfelelni ahhoz, hogy egy ilyen létrejöhessen. De tegyük fel. Ezek után érdemes elmélázni azon, hogy...

12-07-2018 10:09:45
(7 months ago)


Nem vagyok meggyozve... Elég rövid cikk..

12-07-2018 10:08:57
(7 months ago)


Végülis elméleti alapon jópofa dolog elmélázni ezen. Mivel ugye, alapból tökéletes gömb sehol sem létezik a világegyetemben, ha eltekintünk a fekete lyukaktól, ugyanis az eseményhorizont mögé nem láthatunk be, tehát ott akármi is lehet.

Szóval az univerzum gömbre hajazó alakkal bíró formái majd' mind forgó mozgást végeznek, tehát inkább tekinthetőek forgási ellipszoidnak, mintsem gömbnek, hiszen a forgás tengelyük mentén az átmérőjük kisebb, mint az arra merőleges átmérőn, következésképpen rendelkeznek úgymond lapultsággal.

A lapos föld esete felveti annak az extrém esetnek a lehetőségét, hogy egy merev test, olyan gyorsan képes forogni a tengely körül, hogy drámaian belapul, szinte korong formájúvá deformálódik. Noha szerintem ebben az esetben legfeljebb súlyzó alakú lenne, de most tekintsünk el ettől...

11-07-2018 23:49:27
(7 months ago)


Hey Man! Most azokat a cuccokat te írtad ??? Ha igen küldöm a nyereményt!
Remélem akkor jó érzékkel éreztem, hogy azok a fogalmazások a tieid voltak.
mrgarayhun

11-07-2018 20:49:57
(7 months ago)


VÉGREEEE ZAAAAAAALLLLLAAAAAAA

Amugy a föld banánalakú

11-07-2018 20:44:51
(7 months ago)


GEOID!!!4!!4!New comment
Message:

Characters remaining:

1000


forum | Laws | Privacy policy | Staff | Wikia | Primera | Secura | Suna | Alpha | Omega | agar new modes play new modes
Play on