Login:
Password:

Forgot password? Register

Article


16
Miért játszunk az esimmel? (Fun)
Posted 7 months ago by
Petrezselyem van a zsebemben    
Report


Csá nép!

No, hát az van, hogy megkíváncsiskodták az én nézőpontomat is a leples -féle cikkírós felhívással kapcsolatban , ezért gondoltam összerittyentek valamit ebben a témában. A gondolatfelvezetésem kiinduló pontját mrgarayhun ezzel kapcsolatban írt cikke adta, ahol ő a közösségre hivatkozik, ahol őt a közösség ereje ésatöbbi blablabla tartja játékban.

Én szeretném kicsit a fonákjára fordítani ezt, és azt merészelném írni, hogy az ember, mint önző, hiú fasz - úgy en bloc, általánosságban értve - nem azért van itt elsősorban, hogy beletegyen a közösségbe, hanem hogy onnan kivegyen. Ezt úgy értem, hogy itt a közösség elsősorban cset (irc és discord), tömegmédia (viva la újságírás) és politikai bázisú. Mondhatni szerintem ez a három pillér az, ami ma összeadja azt az alaktalanul hullámzó amőboid szörnyeteget, amit mi csak simán "esimes közösség" címszó alatt futtatunk.

Szóval beregisztrál az ember, szembekerül a sok ismeretlen fisz-fasz felülettel, amelyek közül előbb-utóbb egyre többször és hosszasabban érintkezik, majd foglalkozik azokkal a már fentebb ismertetett hármas építőkockával. Ez az idő mennyiség egyenesen arányos a játékos személyiségének introvertáltságával, és olyan további tényezők képesek ezt a "függvényt" extrapolálni, mint az adott játékos személyiségének konvencionalizmusa vagy asszimilációs képessége, és így tovább. Ezt az unalmas gondolatmenetemet most nem viszem végig. De legalább ezektől a fostömlő szavaktól tökre úgy is tűnhet, mintha ilyen nagy agyizé lennék.Tehát elkezd a cseten egyre aktívabb lenni, visszaolvas a korábbi eseményekről, elkezd újságok alatt előbb aktív kommentezőként, majd mint már íróként is feltűnni, miközben pártot választ magának, vagy alapít, ahol pediglen egyre erősebb politikai tényezővé kezd válni pusztán azáltal, hogy a nickje mind ismertebb és ismertebb lesz játékosi körökben.

Végül már az lesz elsődleges játékban tartó erő, hogy választásokon indul, és simán bejut a kongresszusba, elnökválasztást nyer, ismerik a nevét, megszavazzák és sokan készpénznek veszik a szavait, akár cseten, akár üzenőfalon, akár újságok hasábjain. Hiszen, mint aktív politikai erő, nemzetközi irc/discord csatornákra is bejáratos lesz, tud sok mindenről ami a háttérben történik, így ez tovább erősíti közösségi pozícióját.

Ezután már azért fog újra és újra belépni, mert a saját kiépített pozíciójának rabja lesz, a saját kreált hírnevének a kiszolgálója azáltal, hogy újabb és újabb választásokat nyer. Újabb és újabb háborúkba és szövetségekbe vezeti a saját közösségét (országát), miközben az újságjának egyre több olvasója, kommentezője, majd politikai ellenfele lesz, akikkel véget nem érő vitákba bonyolódik, ahol a hívei az ellentábor képviselői ütközetik meg álláspontjaikat.Egy olyan spirálba kerül a játékos, ahonnan lehet nem lesz könnyű kiszállni. De ez persze már személyiségfüggő, van akinek nem okoz gondot annak ellenére sem akár hónapokig szürkének mutatkozni, hogy sokan kedvelik jópofa, vagy remekül összerakott mondanivalójáért, míg akadnak olyanok, akiknek mindig muszáj legalább egy kicsit a "tűz közelében" mutatkozni, ha más nem, mint afféle mindent tudó / mindent látó & halló szürke eminenciásként, aki amúgy tökre képben van mindennel.

No, hát gyorsan össze is rittyentettem egy fasza kis negatív példát, csupán csak afféle "warning-jelleggel". Azért remélem nincs harag.

_____________________________________

Most pedig jöjjön az, hogy ÉN miért szeretek esimezni. Ez baromi egyszerű, én az újságírói felületet komáltam mindig is a leginkább. Ennek az az egyszerű oka van, hogy itt kiélhetem azt a perverziómat, hogy úgy önthetem írott formában az engem érdeklő dolgokat, hogy azt mások is elolvashatják és véleményezhetik. Lett légyen az akár pozitív, vagy akár negatív, ez mind építő és nekem pluszt ad azáltal, hogy tovább építem ezen skillemet. Nem utolsósorban megkímélem magam azoktól a fájdalmas szellemi interakcióktól, amikor disznók elé vetem a gyöngyeimet.

Nem tagadom, nekem az is perverz örömet okozott, mikor hosszasan és véget nem érően filozofálgathattam aktuális esimet érintő kérdéseket, vagy más, a valós életünkkel kapcsolatos bármilyen témájú-tárgyú dologgal. Többek között ilyen volt a leplessel sokáig közösen írott cikksorozatunk politikai és társadalomfilozófiai kérdéseket illetően, aminek sajnos jelen pillanatban is méltatlan félbehagyás a sorsa hét epizód után.

Szóval nekem itt az okoz örömet, hogy közös információ megosztás zajlik más emberekkel, akik elé tárok nekem fontos dolgokat, akik ezt - jó esetben - elolvassák, majd véleményt fejtenek ki. Ez egy fantasztikusan óriási dolognak tartom, nemhiába az internet az emberiség legnagyszerűbb találmánya, vagyis a szabad és korlátlan információ-áramlás. Ez nagyságát tekintve szerintem egyenlő a könyv és a nyomtatás feltalálásával.

No, hát röviden és tömören én saját részemről ebben látom az igazi motivációt és játékban tartó erőt, dacára annak, hogy mostanában ezt a felületet igencsak elhanyagoltam, akár egy megunt szeretőt.

Köszönöm, hogy elolvastad, minden másra ott a komment.

Pacsi,
p

Previous article:
A beígért spinoff (10 months ago)

Next article:
[KSP] Kalandjaim a Kerbal Space Programban 1. rész (7 months ago)


Comments (7)
09-07-2018 10:53:19
(7 months ago)


mert butafaszok vagyunk, amúgy

08-07-2018 20:35:54
(7 months ago)


Egyetértek veled Petre, ez az E-sim lélektana. Egon kicsit félreérted, nem arról van szó, hogy valaki pózol a tükör előtt, és minden idejét a hírnevének tudatos építésével tölti, ezek finom tudatalatti folyamatok. Mindenkiben működik valamely szinten, de nem mindenkiben feltűnő, Petre csak kinagyította a jelenséget. Valójában amikor egy játékos jóleső érzéssel nézi, milyen fejlett már a profilja pl. sebzésben, vagy bármiben, akkor az történik, amit Petre leírt. Na és tegye fel a kezét, aki még nem tapasztalta ezt az érzést, amikor látta a fejlődését, akár dmg, akár cégezés, vagy egyéb, érdeklődésnek megfelelő területen.

08-07-2018 1:28:49
(7 months ago)


Kiváló és egyben lehangoló elemzés.

Így végig gondolva akkor sem értem miért teszik ezt saját magukkal a játékosok. Ha csak a hírnév fentartásával foglalkozik valaki, akkor mikor játszik? Vagy lehet egyesnek az a játékélmény ha kétnaponta szarvihar várja. Mindenesetre szerintem bonyolultabb eset ha valaki itt kompenzálni akar valamit.

07-07-2018 18:28:35
(7 months ago)


Szeretek locsogni. Írásban is.

07-07-2018 12:34:18
(7 months ago)


Acsi,
A

07-07-2018 10:58:08
(7 months ago)


Tisztitanám a kipufogod

06-07-2018 23:03:16
(7 months ago)


Nice bro! Megint nagyon nagyon mélyen beleélted magad, mint mindig.

Mit gondolsz te hol vagy ebben az egészben, ebben az irományban?New comment
Message:

Characters remaining:

1000


forum | Laws | Privacy policy | Staff | Wikia | Primera | Secura | Suna | Alpha | Omega | agar new modes play new modes
Play on