Login:
Password:

Forgot password? Register

Article

Zaraken


Redactor

178


16
Az Absurdiai királyság (Fun)
Posted 9 months ago by
Zaraken    
Report


Egyszer volt, hol nem volt, még az Üvegzsebeken is túl, ahol a kurta farkú Spanky Ham túrt, volt egyszer egy hatalmas és vérszomjas azúrsárkány. Ennek a fenevadnak megvolt az a rossz szokása, hogy elevenen felfalja az embereket. Még meg is ideologizálta magának: ha mozog, akkor biztos hogy még friss. Különösen a szüzeket szerette, így -modern és felvilágosult sárkány lévén- leginkább a különféle Comic és Anime Conokat, illetve szеrepjátékos és gamer találkozókat látogatta szívesen.

Tevékenysége természetesen hatalmas sajtóvisszhangot váltott ki, így a felháborodott közvélemény nyomása a politikai döntéshozókat is azonnali cselekvésre késztette. Példátlanul rövid, mindössze két kormányzati ciklust felölelő vita, egyeztetés és bizottsági előkészítő munka után meg is született a döntés: a szörnyeteg elpusztítására közbeszerzést írnak ki.

-Végre, eljött az én időm! Ez igazi lovaghoz méltó feladat! -kiáltotta hupsz . Bocsánat, most már Sir hupsz, hiszen lovaggá ütötték, miután leples hercegnő megbízásából ellop... izé, megszerzett 3 sárkánytojást. A pályázat elbírásánál azonban nem várt akadályok gördültek elébe. Kiderült ugyanis, hogy nincs meg a tevékenységhez szükséges minden papírja és jogosultsága.

-Most már okleveles lovag, az igaz -magyarázta a segítő szándékú hivatalnok -de önálló sárkányölési jogosultságot leghamarabb 2 év múlva szerezhet, ha igazolja a fegyverhordozói gyakorlati idő leteltét, és belép a lovagrendbe. Az igazolás mellé hozzon magával egy önéletrajzot, egy erkölcsi bizonyítványt, és egy portfóliót a gyakorlati munkáiról. Ne felejtse el befizetni az eljárási illetéket és az éves tagsági díjat se. Addig viszont -emelte fel az ujját szigorúan -nehogy akár csak egy gyík farkát levágja!

-Hát jó -vont vállat a volt szabólegény -mi nekem az a 2 év, annyi van még. Úgy elrepül, mint a karikacsapás!
El is szegődött fegyverhordozónak a dicső Sir Allium mellé. A 2 év valóban hamar eltelt, s eközben a közbeszerzés eredményét megtámadó cég ügyét is csak elsőfokon tárgyalták. Sir hupsz még nem maradt le semmiről.

-A papírok, úgy tűnik, rendben vannak. -bólintott a lovagrend titkára -A 100 aranytallért is befizette. Nincs más hátra, mint megvárni a következő, 3 hónap múlva esedékes elnökségi ülést, ahol döntenek a felvételéről.
-Hááárom hónap??? -hüledezett a már majdnem teljes értékű lovag.
-Á, hamar elrepül az! -nyugatta meg az ügyintéző. -Amúgy, továbbra is Sir Allium fegyverhordozója marad?
-Nem, ha teljes jogú lovag leszek, akkor önállóan fogok kalandozni.

-Ebben az esetben regisztrálnia kéne, mint önálló vállalkozó. Gyerekjáték az egész. Az ügyfélkapun is elintézhető. Csak meg kell adnia a vállalkozás tevékenységeit, azok TEÁOR kódjait, a cég GFO kódját, székhelyét és adózási formáját. Javaslom a kislovagok tételes adóját, mert az a legegyszerűbb, és csak havi 50 tallér.

Valóban hamar elrepült a három hónap is. A bírósági pert eközben még mindig elsőfokon tárgyalták, a sárkány újabb néhány tucat szüzet falt fel, Sir hupsz pedig egészen kiokosodott adózási kérdésekben. Végül egy holló érkezett Királyvárból az üzenettel, miszerint SÖ-0163 számon felvették a lovagrendbe, és megkapta a jogosultságot. Egyúttal tájékoztatták, hogy a jogosultság ideiglenes, és akkor válik véglegessé, ha egy éven belül sikeres vizsgát tesz sárkányölési és általános jogi ismeretekből. A vizsga díja 2×30 aranytallér. A fővárosban tartják, ekkor meg akkor...

-Na jó, hát azon aztán már tényleg ne múljon! -törődött bele az immár tényleg majdnem teljes értékű lovag.
A lovagrendi tagságot igazoló papír birtokában mindenesetre regisztrált, mint egyéni vállalkozó, és a Birodalmi Adóhatósághoz is elzarándokolt sárga csekkekért. Még címeres pecsétet is csináltatott és számlakönyvet is vett, mert anélkül nem igazi lovag a lovag.
-Na, most már tényleg minden megvan! -gondolta elégedetten.

Öröme azonban korainak bizonyult. Hamarosan beidézték a vármegyei ispánságra, hogy ellenőrizzék, szabályosan működik-e. Újból be kellett mutatnia azokat a papírokat, melyeket a lovagrend már egyszer elkért. Aztán királyi adománylevéllel kellett bizonyítania, hogy a székhelyeként megjelölt várkastély az ő tulajdonában áll. Szerencsére mindent rendben találtak. A pert eközben már másodfokon tárgyalták, a 6 évnél idősebb szüzek pedig vészesen megfogyatkoztak. Szerencsétlen sárkány már a óvodásokra fanyalodott.

Sir hupsz joggal hihette úgy, hogy sikerrel átjutott a királyság bürokratikus útvesztőin, ám ekkor újabb holló érkezett. Ezúttal a kereskedők céhétől. Tájékoztatták, hogy mint egyéni vállalkozó, ennek a céhnek is tagja kell legyen. Ki kell töltenie egy újabb kupac papírt, és befizetnie újabb 5 aranytallért. Már kezdte megbánni ezt az egész lovagosdit, pedig a java csak ezután jött!

Most a mezővárosi elöljáró izent neki a helyi iparűzési adó miatt. Ez újabb jelentős papírmunkával és fizetnivalóval járt, ám alig végzett a városházán, máris keresték a lovagrendtől.
-Nem regisztrálta a vállalkozását a lovagrendnél. -jelentette ki szemrehányóan a titkár. Így nem indulhat közbeszerzésen.
-De hát már regisztráltam. Kaptam jogosultságot, meg számot...
-Igen, mint magánszemély. De a vállalkozást külön is regisztrálni kell. Akkor is, ha egyéni vállalkozó.
-De hát én... én vagyok! -fakadt ki kétségbeesetten Sir Hupsz.
-Nana! -emelte fel a mutatóujját szigorúan a titkár- Azt akárki mondhassa!

Így esett, hogy az érdemei elismeréseképpen lovaggá ütött szabólegény már a pokolba kívánta ezt az egész hercehurcát. Ő lovagi tornáról, heroikus küzdelmekről, szörnyetegekkel vívott kézitusáról álmodozott, nem ilyen bürokratikus szarrágásról és papírtologatásról. Már 3 éve lovaggá ütötték, de még egy fia sárkányt nem győzött le, csak egyik hivatalból a másikba futkosott. Inkább valamiféle jogásznak vagy könyvelőnek érezte magát, mintsem páncélos vitéznek. És most így, jobban belegondolva, már nem is volt akkora kedve a sárkányöléshez. Végülis, neki nem ártott az a szegény azúrsárkány. A birodalmi adminisztráció hivatalnokait viszont szívesen megkergette volna egy kis kardlapozás erejéig.

Zaraken

Previous article:
X létforma (9 months ago)

Next article:
Identitásról és autonómiáról (7 months ago)


Comments (6)
10-09-2017 14:36:21
(9 months ago)


Egyébként ez valóban így működik, túlzás nélkül. Ha a lovagrend helyébe mérnök vagy építész kamarát írsz, a kereskedő céh helyébe pedig kereskedelmi és iparkamarát, akkor a jelenlegi magyar helyzetet kapod.

10-09-2017 10:44:18
(9 months ago)


maradjon mindenki a fegyverhordozom <3 ez a tanulsag


10-09-2017 10:19:28
(9 months ago)


Valóban. Javítva!

10-09-2017 9:23:20
(9 months ago)


Spanky nem kapott bébé kódot :o

09-09-2017 23:22:29
(9 months ago)


Hát, erre csak azt tudom mondani, hogy ne legyetek lovagok, orvosok, mérnökök, ügyvédek, vagy más, kamarai tagsághoz, szakvizsgához és továbbképzéshez kötött tevékenység művelői

Amúgy ja, egy kicsit már faszkivan. Pedig a KATA még viszonylag egyszerű, meg nem áfakörös. Milyen lehet a bonyolult?

09-09-2017 23:17:50
(9 months ago)


Miért érzem úgy, hogy eme írást valamilyen adminisztrációs eljárás ihlette?New comment
Message:

Characters remaining:

1000


forum | Laws | Privacy policy | Staff | Wikia | Primera | Secura | Suna | XIX | Xaria | agar new modes play new modes
Play on